AMANKAY 1976-2016

Zondag 11 september 2016

Kas open: 15:00 uur, Concert: 16.00 uur, Buffet: 18.00 uur
Adres: Voorthuizerstraat 123, 3881 SG Putten
Entree Concert en buffet: €25,-
Reserveren a.u.b.: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Tel: 06-22059980

Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat de Chileens/Nederlandse groep Amankay opgericht werd door 5 muziekstudenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De groep stelde zich tot doel een eigen geluid en repertoire te creëren en de manifestaties voor de terugkeer van de democratie in Chili en tegen de toenmalige dictatuur van generaal Pinochet te ondersteunen.

Amankay is een van de belangrijkste groepen  die in ballingschap werd geboren rond de solidariteitsactiviteiten voor Chili waarin Chileense vluchtelingen een actieve rol hebben gespeeld. De groep heeft intens samengewerkt tot 1981. Daarna hebben haar leden ieder afzonderlijk hun carrière voortgezet,  en stuk voor stuk hun sporen verdiend in het Nederlandse muziekleven.

De wereld is inmiddels heel erg veranderd maar veel van de redenen die de groep destijds hebben gemotiveerd om te zingen blijven helaas zeer actueel: ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid, dramatische internationale conflicten, racisme, discriminatie. Daarom komt de groep regelmatig bijeen om weer haar stem te laten horen, zoals in 2007 met het concert “La Reunión” rond het uitkomen van de CD “Amankay”, in 2013 als deel van een groot muzikantencollectief om na 40 jaar de dood van Salvador Allende te herdenken en in 2016 om de geboorte van de groep 40 jaar geleden te vieren.

Het is niet de muziek die oplossingen zal vinden voor alle conflicten in deze wereld maar ze kan zeker een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie daarover en mensen bij elkaar brengen om die te voeren.

 

Amankay bestaat uit:

 Patricio Wang:  gitaar, tiple, charango, cuatro, basgitaar, zang en leiding

Winanda van Vliet: zang, gitaar, tiple en percussie

Renato Freyggang: quena, panfluit, fluit, percussie en zang

Ricardo Mendeville: gitaar, tiple en zang

Daniel Smith: percussie, quena, blokfluit, gitaar en zang

Alvaro Pinto: quena, panfluit, gitaar, charango, cuatro en zang